Hygiënerichtlijnen voor piercen

NAZORGINSTRUCTIE VOOR PIERCINGS

De genezingstijd van een piercing verschilt per piercing (zie bijlage) en kan ook per persoon verschillen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de piercing absoluut noodzakelijk. Direct na het piercen kan de gepiercte plek rood worden en flink opzwellen. Gedurende de genezingstijd moet het ringetje of staafje voortdurend ruimte hebben en niet te strak of te los zitten. De piercing moet beschouwd worden als een wond en ook zodanig behandeld worden. Voor een zo goed mogelijke genezing moeten de volgende regels in acht worden genomen.

 

 1. Raak de piercing zo min mogelijk aan met je handen.
 2. Was de omgeving van de wond twee maal per dag met een milde ongeparfumeerde zeep bijv. vloeibare Unicura totdat de wond geheel genezen is.
 3. Dep de omgeving van de wond na het wassen met een schone handdoek of tissue droog.
 4. Houd de piercing na het wassen zoveel mogelijk droog.
 5. Smeer geen zalf, vaseline of iets dergelijks op de wond.
 6. Druppel geen wond desinfecteermiddelen zoals Sterilon of Alcohol op de wond.
 7. Draag geen pleisters over de piercing, behalve kortdurende indien nodig tijdens sportactiviteiten.
 8. Draag bij een bodypiercing (bijv. tepel of navelpiercing etc.) geen strakke of vuile kleding.
 9. Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater ( chloorzwembaden, bubbelbad, natuurlijk zwemwater).
 10. Verwijder nooit zelf het sieraad. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering, of uitgroei-afstotingsverschijnselen van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.

 

SPECIFIEKE NAZORGINSTRUCTIES VOOR ORALE PIERCINGS

 

 1. Een tong- of lippiercing (of andere in de mond) verdient extra aandacht na eten, drinken en roken en na elk oraal contact. Poets geregeld de tanden (de mond plaquevrij houden met bijv. een tandpasta op basis van zoutoplossing) en spoel zo nodig met mondwater op basis van chloorhexidine.
 2. Vermijd kussen of ander soort contact gedurende het genezingsproces.

12 a. Wij adviseren om na het zetten van een tong –of lippiercing goed te spoelen met Listerine. De eerste week na het eten, drinken, roken, kussen etc.. De tweede week 3x per dag (na de maaltijden). De derde week 2x per dag (’s morgens en ’s avonds). Goed koelen bij pijn en/of zwelling (bijv. met ijswater of koud water).

 

SPECIFIEKE NAZORGINSTRUCTIES VOOR GENITALE PIERCINGS

 

 1. Geslachtspiercings rond de urinebuis hebben extra zorg nodig. Zeep in de urinebuis kan een blaasontsteking veroorzaken. Door ca. een uur voor het schoonmaken van de piercing een glas water te drinken worden de zeepresten na het wassen sneller uitgeplast. Was je genitale piercing met intiemzeep (bv. Lactacyd)
 2. Genitale piercings moeten tijdens sexuele gemeenschap extra beschermt worden met een stevig condoom (bijv. een voor anale sex) of een beflapje, bij voorkeur geen sexuele gemeenschap tijdens de genezing.

 

 

Indicatie van genezingstijden van Piercings

Oorlel 6-9 weken
Kraakbeen oor 3-9 maanden
Neus (neusvleugells en neustussenschot) 7-9 weken
Lip 7-9 weken
Wenkbrauw 6-8 weken
Earl 9-12 weken
Tong 4-6 weken
Navel 6-9 maanden
Tepel 3-9 maanden
Fourchette 3-9 maanden
Clitoriskapje 4-6 weken
Binnenste schaamlip 4-6 weken
Buitenste schaamlip 4-6 weken

De recentelijk geplaatste piercing zal over het algemeen enkele dagen gevoelig zijn of wat pijn doen. Daarna moet de pijn verdwenen zijn. Is dit niet het geval dan moet de huisarts ingeschakeld worden. Verwijder het sieraad niet voordat een arts bezocht is. Tijdens de genezingstijd mag het sieraad niet verwijderd worden, tenzij er sprake is van een allergische reactie. Dit ter voorkoming van het dichtgroeien van de piercing en infectiegevaar.

 

 

Body Corner – Custom Tattoos & Piercing | Stationstraat 21 | 6411 NH Heerlen | T: 045-5790696
www.bodycorner.nl